Wat doet Recupel?

Recupel zorgt ervoor dat jouw oude of kapotte elektr(on)ische toestellen worden ingezameld en nadien correct worden verwerkt. In 2018 zamelde Recupel meer dan 117.000 ton elektro in, of 10,3 kilogram per inwoner. Met dit cijfer behoren we tot de beste van de wereld. De innovatieve recyclagetechnieken zorgen ervoor dat we gemiddeld 90% uit de toestellen kunnen recupereren.

Hoe inzamelen?

In het recyclagepark of één van de RecyclePunten in supermarkten, doe-het-zelf-zaken, elektrowinkels, etc. Je oude toestel kan je ook eenvoudig in de winkel afgeven indien je een nieuw, gelijkaardig toestel koopt. Werkt het toestel nog of denk je dat het nog hersteld kan worden? Geef het een tweede leven en breng het naar jouw buurtkringwinkel.

Meer informatie

Over deze campagne

Recupel biedt tal van recyclagemogelijkheden. Toch worden nog steeds niet alle elektr(on)ische toestellen correct gerecycleerd. Waar loopt het mis? Dat willen we met deze campagne uitzoeken!

Via een wedstrijd kunnen 100 deelnemers een tracker laten plaatsen in een toestel dat ze van de hand willen doen omdat het defect is of niet meer wordt gebruikt. Op die manier kunnen we de weg volgen die het toestel aflegt en de gaten in het recyclagecircuit opsporen.

In 2018 verdwenen maar liefst 226.524 koelkasten en diepvriezers spoorloos. Door de fabrikant, verkoper of consument werden ze niet afgegeven aan Recupel of ze kregen geen tweede leven. Koelkasten en diepvriezers bevatten echter schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Als ze niet correct worden verwerkt, kunnen ze de ozonlaag afbreken en de Aarde opwarmen. Via innovatieve technieken daarentegen, kan Recupel zo’n 98% waardevolle materialen recupereren!

Recupel streeft ernaar dat elke koelkast en diepvriezer bij een erkende verwerker terechtkomt. Hiervoor werken we samen met keukenbouwers en winkelpunten die het milieu ook willen sparen. Omdat we hen als echte partners beschouwen, krijgen zij van ons het officiële Recupel-kwaliteitslabel. Kijk er naar uit als je van plan bent om een nieuwe koelkast of diepvriezer te kopen.

FBInstagram