1 op 3 wordt


niet correct gerecycleerd

In 2018 werden in België 686.459 nieuwe koelkasten en diepvriezers verkocht. Het merendeel verving een oud toestel. Een klein percentage van de oude toestellen kreeg een tweede leven. Slechts 425.612 afgedankte apparaten zijn correct gerecycleerd. Van de overige 226.524 koelkasten en diepvriezers ontbreekt elk spoor…

The problem

Gevaar voor vervuiling!

Elk apparaat dat niet correct wordt ontmanteld, vormt een grote bedreiging voor het klimaat.

Why that's bad

Eén fout verwerkte koelkast


= de CO2-uitstoot van


een autorit van 7.500 km.

Oude koelkasten bevatten schadelijke gassen. Als je een oude koelkast verkeerd uit mekaar haalt, komen die gassen vrij in de atmosfeer. De impact van één fout verwerkte koelkast op het broeikaseffect is even hoog als de impact van een autorit van 7.500 km.

i

Welke koelvloeistof?

Koelkasten en diepvriezers werken met een koelcircuit dat koelvloeistoffen bevat. Momenteel zijn de meest gebruikte koelvloeistoffen in onze koelkasten en diepvriezers R-12, R-22 en R-134a. Gelukkig worden koelvloeistoffen steeds minder vervuilend. Fabrikanten worden door internationale milieuverdragen aangemoedigd om op zoek te gaan naar alternatieven voor de schadelijke stoffen. Het betekent wel dat oude koelkasten en diepvriezers, die vaak nog gekoeld werden met schadelijke gassen (zoals freongas) zeer belastend zijn voor het milieu.

Hoe weten en meten we welke gassen het schadelijkst zijn?

Burgers, onderzoekers en fabrikanten gebruiken het ‘Global Warming Potential’ (GWP), de mate waarin een gas bijdraagt aan het broeikaseffect. Het GWP-concept is ontwikkeld door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Hoe hoger de GWP van een koelvloeistof, hoe slechter voor het milieu. Zo is R-12, de senior onder de koelvloeistoffen, met een GWP waarde van 10200 duidelijk de meest vervuilende. De vloeistof is officieel uit productie sinds 1994 maar in oude koelkasten en diepvriezers is ze nog steeds te vinden. Nieuwere vloeistoffen zoals R-22 en R-134a vertonen gelukkig betere waarden.

Hoeveel koelvloeistof zit er in een koelkast of diepvriezer?

Voor haar vergelijking baseerde Recupel zich op haar jarenlange praktijkervaring en ging ze uit van een waarde van 0,18% massa koelvloeistof per koelkast of diepvriezer. Met andere woorden élke koelkast of diepvriezer bevat zo’n 90g aan vervuilende gassen.

Impact van één foutief gerecycleerde koelkast of diepvriezer

Dat de uitstoot van personenwagens een impact heeft op ons milieu hoeft geen betoog. We weten dat de CO2 -uitstoot van een standaard dieselwagen 120 g per km is. Maar hoe zit dat nu met de impact van één slecht gerecycleerde koelkast of diepvriezer?
Als zo’n koelkast of diepvriezer 90g vervuilende gassen bevat en de vloeistof die gebruikt werd is van het meest vervuilende type R-12, die je inderdaad in oude koelkasten en diepvriezers aantreft, dan is de impact op het milieu-van die ene oude koelkast of diepvriezer gelijk aan de co² uitstoot van een autorit die maar liefst 7500 km rijdt met een standaard dieselwagen.
Dit cijfer bekomen we als we ons baseren op de R-12 en op een 0,18% massapercentage van de schadelijke stoffen. Heel de berekening hangt natuurlijk af over wat voor soort koelkast of diepvriezer het gaat (R-12, R22 of R-134), de hoeveelheid % koelvloeistof die in de koelkast of diepvriezer zit en de soort wagen waar je mee rijdt. (benzine, diesel, …)

Eén fout verwerkte koelkast = de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 km.

42.394 autoritjes


rond de wereld

Het totale CO2-equivalent van alle verkeerd gerecycleerde koelkasten en diepvriezers in België bedraagt gemiddeld 1.698.930.000 km per jaar, of 42.394 toertjes rond de wereld.

i

Vergelijken is essentieel

In 2018 waren er zo’n 226.524 koelkasten en diepvriezers vermist. Ze kwamen niet in ons circuit terecht: door de fabrikant of verkoper werden ze niet afgegeven aan Recupel of ze kregen geen tweede leven. 226.524 koelkasten en diepvriezers dus, waarvan het ontsnappen van de koelvloeistof vergelijkbaar is met een CO2 -uitstoot van (7500 km x 226.524) 1.698.930.000 km rijden met een dieselwagen of zoals je wil zo’n 42.394 toertjes rond de wereld. Logisch toch dat we samen met jou naar 100 % gerecycleerde koelkasten en diepvriezers willen gaan!

42.394 autoritjes rond de wereld

Bescherm het milieu 2x

Tot 98% van je afgedankte koelkast of diepvriezer is herbruikbaar. Bovendien hou je door correct te recycleren vervuilende stoffen uit de natuur!

Bescherm het milieu 2x

Nieuwe koelkast of diepvriezer kopen?


Laat je afgedankte apparaat recycleren!

Koop je nieuwe koelkast of diepvriezer bij een van onze officiële partners en laat er meteen ook je afgedankte apparaat correct recycleren. Je herkent hen aan het Recupel kwaliteitslabel!

Nieuwe koelkast of diepvriezer kopen? Laat je afgedankte apparaat recycleren!